Markt in Cusco
Blijf op de hoogte en volg Iris
16 December 2012 | Peru, Cuzco
Ook Corason was weer leuk, we hebben deze week gingerman koekjes gebakken. Daarnaast ben ik in gesprek geraakt met een 13 jarig jongetje, wat veel indruk op mij heeft gemaakt. Hij vertelde me dat hij sinds 1 december klaar is met school, en nu volle dagen aan het werk is, waardoor hij bijna niet meer op Corason kan zijn. En onder een volle dag verstaan ze hier niet van 9 tot 17, hij werkt van 6 uur in de ochtend tot 10 uur savonds. Hij werkt in de bus doradino, waar hij de deur voor mensen open moet doen en het geld moet innemen. Voor een hele dag werken krijgt hij 25 sol(zo’n 6 of 7 euro!), wat hij dan ook nog allemaal moet afstaan aan zijn familie. Voordat hij klaar was met school werkte hij er ook al, maar nog niet hele dagen. Hij vertelde me dat hij er sinds zijn zevende al werkte! Verder zijn er in de wijk Corason heel veel loslopende honden. Dit jongetje was maar liefst twee keer gebeten, gelukkig hadden de honden geen rabies zei hij, want anders zou zijn been geamputeerd moeten worden!
Vrijdag was het dan eindelijk zover, mijn moeder kwam half 12 aan op het vliegveld in Cusco! Ze had een goede vlucht gehad en naast een beetje duizeligheid van de hoogte ging het erg goed. Per taxi zijn we naar mijn oude gastfamilie gegaan, waar ze nu verblijft. Na een kop coca thee zijn we de stad in gegaan en hebben plaza de Armas bekeken en in een gezellig bakkerijtje een broodje gegeten. Daarna zijn we naar de Spaanse school gelopen, vanaf maandag moet mam er aan geloven, 2 uur per dag prive les Spaans. Al vroeg is mam gaan slapen en ben ik met Pauline nog even de stad in geweest.
Zaterdag heb ik mam de grote markt San Pedros laten zien en de straatjes met markt erachter. Ze vond het geweldig. Met dank aan Berbers foto toestel is het nu eindelijk gelukt stiekem en snel mooie Peruaanse markt vrouwtjes op de foto te zetten. Ik geloof dat we alleen op de markt al 10 tallen foto’s hebben gemaakt. Na de markt wilden we met de taxi terug naar huis, maar dit ging zomaar niet. We waren nog geen minuut onderweg en we zaten midden in een ketting botsing. De auto achter ons remde te laat en reed tegen onze taxi aan, die vervolgens ook weer een deuk in de volgende auto veroorzaakte, dat ging best hard dus! De taxichauffeur keek naar ons niet op of om, maar rende meteen de auto uit om te zien wat er aan zijn auto mankeerde. De 3 taxi chauffeurs konden er zelf niet uitkomen en uiteindelijk kwam er politie bij, die ze alle drie mee naar het bureau nam. Wij moesten een andere taxi zoeken.
Na dit taxi avontuur hebben we bij Eddy gegeten. Lekkere tortilla’s, Anitas specialiteit. Anita heb ik nog niet eerder genoemd zij is de hulp bij Eddy, die dus ook kookt. Ook echt een leuke meid. Smiddags zijn we met Pauline naar de handwerk markt geweest (mercado artesenal). Dit is een enorme markt vol met souvenirs, waar we alle drie een sjaal hebben gekocht en geoefend hebben op het afdingen. Savonds hebben we bij een super goede italiaan in Cusco gegeten, en een enorm stuk taart als toetje gekregen.
Vandaag (zondag) heb ik met Pauline en Maroeska mam de wijk San Blas laten zien. Ook voor ons zijn er nog steeds nieuwe dingen te ontdekken. Er was vandaag een vrouw die zich naakt ging wassen in de fontein! Ik denk dat het ook iets religieus was, want ze deed steeds haar handen samen voordat ze een duik in het koude water nam. Verder zijn we nog langs wat kunst galerieën gelopen en hebben we nog de kerk van San Blas bekeken. Dit is echt een mooi kerkje, en met de audio guide ook erg interessant.
En dan nu het weer, toen ik mijn moeder van het vliegveld ophaalde was het gewoon heet in Cusco! Sochtends komt nu steeds de zon er door en kun je weer in je tshirt zitten, maar smiddags begint het helaas toch vaak te regenen.
19 December 2012 - 20:07
Alja:
he iris en dineke,
al weer een beetje aan elkaar gewend? bijzonder om zo in den vreemde samen te zijn!
heel veel plezier en sukses met de hooge en met het spaans, dineke.
groetjes, alja -
21 December 2012 - 11:30
Riemke De Roo:
Ha Iris en Dineke,
Wat leuk om jullie belevenissen te lezen en zo een beetje mee te genieten. Hier dwarrelen de sneeuvlokjes neer en maken we ons op voor de kerst. Heb het goed, Riemke